Zwangerschap info

Zwangerschap info

zwangerschapgroeimnd

Zwangerschap is een geweldige ervaring voor de meeste vrouwen. Je hele lichaam verandert, niet alleen je buikomvang. Het is een fijne gewaarwording om je kindje te voelen bewegen in je buik. De veranderingen in de hormoonhuishouding zorgen er voor dat je bloedsomloop zich aanpast om de baarmoeder en je baby van belangrijke stoffen te voorzien. Je neemt wat toe in gewicht, een soort voorraad voor na de bevalling. Ook neemt de omvang van de borsten toe, zich voorbereidend op het leveren van melk voor de baby. Gedurende de zwangerschap komt er ook wat ruimte in de gewrichten van het bekken. Dit is bedoeld om dadelijk bij de bevalling te baby te kunnen laten passeren.

Dit zijn allemaal nuttige veranderingen, maar soms kunnen ze ook leiden tot vervelende kwaaltjes. Misselijkheid in het begin van de zwangerschap, pijnklachten van het bekken, soms huiduitslag. Dit is niet altijd te voorkomen, maar als je er op voorbereid bent kan het wel schelen in de hinder die je er van ondervindt. In geval van ernstige klachten kan je deze bespreken met je huisarts.

Om de zwangerschap goed te laten verlopen is het belangrijk dat je je aan een aantal leefregels houdt. Zo is roken eigenlijk uit den boze (en niet alleen vanwege zwangerschap), moet je zeer matig zijn met alcoholgebruik, dien je op te passen met het gebruik van sommige medicijnen en mag je bepaalde voedingsmiddelen niet gebruiken.
Verder zal je tijdens je zwangerschap een aantal malen gecontroleerd worden. Bij deze controles zal gevraagd worden naar eventuele problemen, wordt de bloeddruk gemeten, soms bloed afgenomen, de groei van je kindje beoordeeld en de harttonen beluisterd en op indicatie een echografie verricht. Rhesus negatieve vrouwen komen onder bepaalde omstandigheden in aanmerking voor een injectie met antistoffen. Naarmate de zwangerschap vordert wordt de tijd tussen de controles steeds korter.

Hieronder volgt een aantal links naar nuttige websites met uitgebreide informatie over de zwangerschap of zaken die gerelateerd (kunnen) zijn aan de zwangerschap. De folder “Zwanger!” van het RIVM met algemene informatie over de zwangerschap is een absolute must om door te lezen. Je vindt hierin heel veel wetenswaardigheden over de zwangerschap en de bevalling.

Je kunt er ook voor kiezen om een zogenaamd geboorteplan op te stellen. Hierin kan je je wensen t.a.v. de zwangerschap, bevalling en kraambed aangeven. Dat kan heel nuttig zijn voor jezelf, je partner, je omgeving, de kraamzorg en niet in de laatste plaats de huisarts/ verloskundige. Hier vind je een dergelijk geboorteplan dat je digitaal kunt invullen. Je kunt ook een versie downloaden.

Zwangerschap

Leefstijl

Kraamzorg

Klik hieronder voor verdere informatie: