Vanaf 37 weken dient je bed verhoogd te worden tot 80 cm, ongeacht of je thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen. Het bed moet namelijk zo hoog staan voor de kraamverzorgster, anders mag zij geen zorg aan je verlenen (door de ARBO verplicht). Voor onze rug is het natuurlijk prettig als het bed op de juiste hoogte staat! Je kunt bedverhogers lenen bij de thuiszorgwinkel of gebruik maken van bijvoorbeeld limonadekratten of stoeptegels. Je mag niet bevallen op een bed waar 2 matrassen op elkaar gestapeld zijn, of op een waterbed!
Voor de bevalling moet je een kraampakket in huis hebben. Zorg ervoor dat je deze te allen tijde in huis hebt, ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen! Het kraampakket is meestal gratis te verkrijgen bij je zorgverzekeraar. Anders kun je de inhoud ervan zelf kopen bij de apotheek of drogist.
Basis benodigdheden bij een (thuis-) bevalling & voor de kraamperiode:
Voor de bevalling zelf:
Voor de baby:
Voor de wieg/ledikant:
Verdere benodigdheden:
Voor de moeder:
|
Het is prettig als er rondom de bevalling goed op de hygiëne wordt gelet. Er zal zo schoon mogelijk te werk worden gegaan. Tijdens het persen kan je soms wat ontlasting verliezen. Dat is heel gewoon. Maar als je dat vervelend vindt kan je eventueel tijdens de ontsluitingsfase een klysma gebruiken. Dan is je endeldarm leeg en is de kans op verlies van ontlasting een stuk kleiner. Verder kan het gebeuren dat je bij de bevalling (een beetje) inscheurt of dat er een knip (episiotomie, kortweg epi) gezet moet worden. Er zal dan na de bevalling nog gehecht moeten worden. Hierbij is het prettig als er geen haren in de weg zitten. Het is dus aan te bevelen om voor de bevalling de schaamstreek (gedeeltelijk) te ontharen. Dat is ook gunstig voor de hygiëne in de kraamperiode.
Klik hieronder voor verdere informatie: