Spiraal plaatsen
Naast andere vormen van anticonceptie, zoals de veelgebruikte orale anticonceptiepil, het condoom, de prikpil en moderne varianten als de Nuvaring, het Implanon staafje en de anticonceptie pleister, is het ook mogelijk om een zogenaamd spiraaltje (Intra Uterine Device, kortweg IUD) te laten plaatsen. Er bestaan grofweg 2 varianten: een koperhoudend spiraal en een hormoonhoudend spiraal. De laatste staat ook wel bekend als de Mirena spiraal.
De grote voordelen van een spiraal zijn de relatief langdurige anticonceptie, het gemak, het niet kunnen vergeten en de betrouwbaarheid. Nadelen kunnen zijn dat de spiraal ingebracht moet worden, er soms buikpijn kan optreden en er een veranderd bloedingspatroon kan ontstaan (alhoewel dit laatste soms juist een voordeel is). De Mirena spiraal wordt geregeld ook geplaatst om forse menstruaties te verminderen, bijvoorbeeld in de periode rondom de overgang en bij de aanwezigheid van vleesbomen (myomen).
U kunt voor een spiraal kiezen. Het is verstandig om met de huisarts te overleggen of het in uw specifieke geval een geschikte keuze is. Als u voor plaatsing van een spiraal kiest dan zal deze bij de apotheek voor u besteld worden en dient u een afspraak te maken voor plaatsing. U wordt verzocht de spiraal zelf bij de apotheek af te halen en vervolgens mee te brengen op de afgesproken dag van de plaatsing.
Eerst zal middels transvaginale echoscopie de ligging van de baarmoeder bekeken worden. Hierna wordt een speculum in de vagina gebracht, de baarmoedermond gedesinfecteerd en de lengte van de baarmoeder opgemeten, waarna de spiraal in de baarmoeder wordt geplaatst. Na afloop wordt nogmaals middels echoscopie bekeken of de spiraal zich op de juiste plek bevindt. Tenslotte wordt u verzocht om na ongeveer 6 weken nogmaals op het echospreekuur te komen om de ligging van de spiraal te controleren. Als dat in orde is kan de spiraal in principe 6 (Mirena) of 10 (T-safe, Etherena) jaar lang in de baarmoeder blijven zitten.