Medische handelingen
Voor diverse kleine medische handelingen kunt u terecht bij de doktersassistente, al dan niet na advies van of een eerste bezoek aan de huisarts. U kunt hiervoor (vervolgens) een afspraak maken op het spreekuur van de assistente (dagelijks tussen 8.30 en 10.30uur).
ECG maken
In de praktijk is het mogelijk om een rust-ECG (hartfilmpje) te laten maken. Dit kan alleen op indicatie van of na overleg met de huisarts. Het ECG wordt in principe vervaardigd door de doktersassistente en vervolgens beoordeeld door de huisarts. Indien de interpretatie van het ECG problemen oplevert zal de huisarts hierover overleg plegen met de cardiololoog.
Hechtingen verwijderen
Normaal gesproken worden hechtingen na 5 tot 15 dagen verwijderd.
Injecties toedienen
Het gaat hierbij om het toedienen van een injectie, subcutaan (onder de huid) of intramusculair (in de spier), zoals bijvoorbeeld een tetanus-prik, vitamine B12-prik, prikpil etc.
Oren uitspuiten
Oorsmeer, ook wel cerumen genoemd, kan uw gehoorgang volledig verstoppen. Vooral als u wattips gebruikt, kunt u het oorsmeer zo aanduwen dat de gehoorgang potdicht gaat zitten.
Op afspraak kunt u bij de doktersassistente uw oren laten uitspuiten. Het is verstandig om vooraf een paar dagen 2-3 keer per dag wat slaolie of water in uw oor te druppelen. Dit maakt het uitspuiten van uw oor gemakkelijker.
Spirometrie
Op indicatie, bij klachten van de luchtwegen en (een vermoeden van) de diagnose astma of copd, kan in de praktijk een longfunctiemeting (spirometrie) plaatsvinden. Deze wordt uitgevoerd door de praktijkondersteuner en de uitslag hiervan wordt besproken met de huisarts.
Wondverzorging
Wanneer u wonden heeft, verricht de doktersassistente de wondcontrole en verbandwissel. Als de wond er niet goed uitziet, wordt de huisarts erbij geroepen om mee te kijken en het beleid te bepalen. U hoeft hiervoor dus geen afspraak op het spreekuur van uw huisarts te maken.
Wrattenspreekuur
Wratten hoeven alleen maar behandeld te worden als deze last bezorgen. Als u twijfelt of een bobbeltje een wrat is, maak dan een afspraak met uw huisarts. Voor de behandeling van de wrat kunt u een afspraak maken op het spreekuur van de doktersassistente.
Tijdens de behandeling worden gewone wratten behandeld met vloeibare stikstof. Met een wattip of een speciale spray-flacon wordt de wrat aangestipt. Stikstof bevriest de wrat en de huid eromheen, waardoor de wrat kan afsterven. Er ontstaat meestal een blaar die binnen een week verdwijnt. Bevriezing geeft dezelfde pijn als een brandwondje. Kinderen moet u daarop voorbereiden. Behandeling met stikstof helpt niet altijd en moet nogal eens herhaald worden.