echoapparaatSedert mijn start in de praktijk in 1999 verricht ik echoscopieën op het gebied van de verloskunde en gynaecologie. De kennis en ervaring hieromtrent heb ik destijds opgedaan tijdens mijn werkzaamheden als arts-assistent gynaecologie/ obstetrie. Aanvankelijk gebruikte ik hiervoor een 2e-hands echo-apparaat dat ik had overgenomen van het ziekenhuis waar ik werkzaam was.

Een aantal jaren geleden werd een kwaliteitsregister opgesteld voor huisartsen met bijzondere bekwaamheden.

echobankOm voor opname in dit register in aanmerking te komen was het noodzakelijk een aparte scholing te volgen op het gebied van de echoscopie. In deze opleiding was zowel de obstetrische (verloskundige) echografie als de abdominale (buik) echografie opgenomen. Na het succesvol afronden van deze opleiding heb ik in een later stadium nog twee andere cursussen gevolgd, te weten vaatdiagnostiek en musculoskeletal (gewrichts) echografie. In het kader van de professionalisering ben ik in die tijd ook overgegaan tot de aanschaf van een geheel nieuw echo-apparaat, geschikt voor trans-abdominale, trans-vaginale en oppervlakkige echografie. Dientengevolge is het aantal indicaties waarvoor ik echoscopieën verricht enigszins uitgebreid. Nog steeds ligt echter het zwaartepunt bij de verloskunde en gynaecologie. echobeeldscherm

De echo’s die door mij worden uitgevoerd zijn op medische indicatie, zowel bij eigen patiënten als bij patiënten van collega-huisartsen.