Bevalling info

Bevalling info

geboorteDe bevalling is misschien wel het spannendste moment van je zwangerschap. Je hebt er maanden naar uitgekeken en eindelijk is het dan zover. De weeën beginnen, je vliezen breken of je verliest een slijmprop. Het lijkt er op dat je bevalling is begonnen.

We spreken van een begonnen bevalling (je bent “in partu”) wanneer je weeën hebt die leiden tot toename van de ontsluiting. Dit houdt in dat de baarmoedermond steeds verder open gaat staan tot er een diameter van ongeveer 10cm is bereikt waardoor het kindje kan passeren en uiteindelijk geboren kan worden.

Er is geen vaste tijdslimiet voor de duur van de ontsluiting. Dit hangt van heel veel factoren af. Bijvoorbeeld of je voor het eerst gaat bevallen of dat je al eens een vaginale baring achter de rug hebt. Of de weeën voldoende krachtig zijn. Of de vliezen al dan niet reeds gebroken zijn. Het gewicht van de baby, etc. Wel wordt globaal gesteld dat de ontsluiting minimaal ongeveer 1cm per uur toeneemt bij voldoende en krachtige weeën. Bij een eerste bevalling kan de ontsluiting dan zo’n 10 uur duren. Bij een volgende is dat meestal wat sneller. Maar ook dit is erg variabel en kan van persoon tot persoon verschillen. Vaak geldt wel dat hoe meer ontspannen je bent, hoe vlotter de ontsluiting vordert.

Gedurende de ontsluiting zal met enige regelmaat een inwendig onderzoek plaatsvinden om te controleren hoe ver de ontsluiting is gevorderd. Het verschilt per persoon hoe dit onderzoek ervaren wordt. Maar ook hierbij geldt dat hoe beter je je kunt ontspannen, des te minder onaangenaam dit onderzoek is.

Meestal heb je van tevoren reeds besloten waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Dit wordt op de zwangerschapskaart genoteerd. Het komt niet vaak voor, maar mocht je op het laatste moment beslissen tot een andere keuze dan kan dat natuurlijk altijd. Het is wel noodzakelijk dat je de juiste voorbereidingen hebt getroffen. Zie hiervoor het betreffende hoofdstuk. Ook kan het zijn dat het medisch noodzakelijk blijkt om tot een andere bevallingslocatie te besluiten. Zo kan het zijn dat je misschien thuis al volledige ontsluiting hebt bereikt en de gang naar het ziekenhuis onverantwoord is. Je zult dan alsnog thuis moeten bevallen. Ook kan het juist zo zijn dat bijvoorbeeld de weeënactiviteit onvoldoende is, het vruchtwater een afwijkende kleur heeft, je teveel bloed verliest of je teveel pijn ervaart. In die gevallen zal je alsnog naar het ziekenhuis moeten. Het ligt dan aan de omstandigheden of dat per eigen vervoer dient te geschieden of dat de hulp van een ambulance moet worden ingeroepen.

Lees de pagina’s over voorbereiding, vluchtkoffertje en belinstructies aandachtig en houdt de noodzakelijke informatie en spullen bij de hand. Zo voorkom je hectiek mocht het echt spannend worden. Gelukkig verloopt de meerderheid van de bevallingen zonder noemenswaardige problemen. Je kunt je dan in alle rust concentreren op het moment van de geboorte en daarna volledig en ongestoord genieten van je eigen kindje.

Een samenvatting van de tekst van deze pagina’s is ook te downloaden als een Word-document. Hiermee is een boekje te printen in A5-formaat:

BEVALLINGSINFORMATIE

Klik hieronder voor verdere informatie: